Apakah Maksud Shippuden dalam ‘Naruto Shippuden’?

Salah satu siri anime paling popular sepanjang zaman, Naruto adalah berdasarkan siri manga dengan tajuk yang sama yang ditulis oleh Masashi Kishimoto.

“Naruto” pertama kali disiarkan dari 2002 hingga 2007, dan “Naruto Shippuden” seterusnya menimbulkan banyak persoalan, termasuk maksud tajuknya.

Sumber: Netflix
Shippuden bermaksud “Naruto Shippuden”.
“Naruto Shippuden” dalam tajuk anime Shippuden ialah kata majmuk yang terdiri daripada dua perkataan Jepun “shibu” yang bermaksud angin kencang atau ribut dan “sepuluh”, yang boleh diterjemahkan sebagai mitos, cerita atau sejarah. .

Jadi, Shippuden boleh diterjemahkan sebagai “Tawarikh Taufan”, yang mana Naruto menggunakan angin sebagai elemen jurusnya untuk mengaktifkan Uzumaki Rasengan (yang akan dijelaskan kemudian).

Selain daripada kemahiran jurus Naruto, “Shippuden” juga mempunyai beberapa maksud tersembunyi.

Sebagai contoh, pertumbuhan pesat dan perwatakan Naruto dilihat dalam siri anime apabila dia memulakan perjalanannya ke Hokage pada usia 12 tahun.

Apa itu Rasengan?
Abo Skills Naruto mempunyai bentuk unik seni mempertahankan diri misteri yang dikenali sebagai jurus yang dikenali sebagai “Rasengan”.

Jurus yang digunakan oleh ninja dalam pertempuran melalui chakra mereka dan menggunakan unsur udara, air, api, dan bumi.

Unsur Naruto ialah angin dan dia mengawal angin apabila dia mencipta jurus dipanggil Rasengan dengan tangannya.

Pautan Naruto dan Naruto Shippuden
“Naruto” ialah episod pertama siri anime Naruto, yang mempunyai jumlah 3 episod, diikuti oleh “Naruto Shippuden” dan “Boruto: Naruto Next Generations”.

Ia mempunyai sejumlah 220 episod dan disiarkan dari 2002 hingga 2007.

Ia mengisahkan Naruto Uzumaki, seorang ninja muda yang dalam perjalanan untuk menjadi Hokage seterusnya sebagai ketua kampung.

Kawan Naruto, Sasuke dan Sakura sentiasa berada di sisinya, serta mentornya Kakashi, melatihnya dalam laluan untuk menjadi Hokage dan membantunya menguasai jurusnya.

“Naruto Shippuden” mengambil tempat di mana kisah “Naruto” berhenti, dan Naruto Uzumaki bukan lagi budak lelaki, tetapi seorang lelaki muda yang melawan puak Akatsuki yang terkenal.

Sekuel ini disiarkan dari 2007 hingga 2017 dengan jumlah 500 episod di mana Naruto menguasai Rasengannya.

Filem Naruto dan sekuel
Selepas “Naruto” dan “Naruto Shippuden” berakhir pada 2017, Kishimoto memutuskan untuk tidak membiarkan cerita itu berakhir di sana, jadi dia mengeluarkan sekuel manga, “Boruto: Naruto Next Generations.”

Amaran spoiler: Anak lelaki Naruto, Boruto Uzumaki, mengikut jejak bapanya untuk menjadi ninja.

Anime “Boruto: Naruto Next Generation” mempunyai 240 episod setakat ini dan masih dianimasikan.

Selain daripada siri anime Naruto, Naruto Shippuden dan Boruto, 3 filem telah dikeluarkan setakat ini.

Filem pertama “Naruto Shippuden: The Last Tower” telah dikeluarkan pada tahun 2010, diikuti oleh “Naruto Shippuden: Blood Prison” pada tahun 2011 dan “Naruto: Road to Ninja” pada tahun berikutnya.

Jualan manga Naruto
Manga Naruto karya Kishimoto menduduki tempat keempat dengan jumlah jualan sebanyak 250 juta.

Manga ini berdasarkan siri anime “Naruto” yang pertama kali disiarkan pada tahun 1999.

3 siri manga yang telah menjual lebih banyak salinan daripada Naruto ialah “One Piece”, kira-kira 500 juta, “Golgo 13” dan “Dragon Ball”.

Jika anda belum menonton Naruto, lihat artikel ini untuk mengetahui di mana anda boleh menonton semua episod Naruto Shippuden.

About Mehmood Ayaz

Mehmood Ayaz is a popular blogger and writing expert. He is very passionate about writing on daily news update. He has posted articles on fashion, news update, mobiles and technology.

Leave a Reply