Adakah Shelley Duvall Berkaitan dengan Robert Duvall?

Jika anda tidak pernah mendengar tentang Robert Duvall dan Shelley Duvall, anda sama ada Tarzan, manusia gua atau pejalan kaki belukar.

Kedua-dua nama ini adalah legenda hidup Hollywood dan pawagam dunia. Sudah tentu, rasa ingin tahu manusia tidak pernah mati, jadi setiap orang yang bertanya tentang mereka dalam konteks ini pada satu ketika tertanya-tanya jika mereka berkaitan.

Saya bersetuju menerima e-mel dan iklan yang diperibadikan.

OK, sekarang mari kita selesaikan misteri. Tidak, mereka tidak berkaitan walaupun mempunyai nama keluarga yang sama.

Adakah Shelley Duvall Berkaitan dengan Robert Duvall?
Shelley dan Robert kedua-duanya Duvall, tetapi mereka tidak berkaitan. Dia dilahirkan pada 7 Julai 1949, di Houston, Texas, anak perempuan Bobbie Ruth dan Robert Richardson Duvall.

Jika anda tertanya-tanya dari mana nama panggilannya berasal? Juga, ramai orang tidak tahu bahawa datuknya adalah seorang koboi bernama Bill Hall.

Walaupun dia muncul dalam beberapa filem Robert Altman, Shelley terkenal dengan watak Jack Nicholson dalam filem Stanley Kubrick “The Shining” (1980).

Salah satu adegan yang paling terkenal dalam filem ini ialah adegan “kelawar besbol”, di mana Jack mendekati Shelley di tangga dan dia melemparkan kayu besbol ke arahnya.

Kubrick melakukan 127 pengambilan, rekod dunia untuk kebanyakan pengambilan/pengambilan semula dalam sejarah filem, yang masih kekal. Jika anda belum melihat filem itu, anda mesti membacanya.

Satu lagi jenaka dalam filem itu ialah dia bermain catur dengan Stanley Kubrick semasa The Shining. Sekarang apakah pembuat filem dan peminat catur yang akan bermimpi untuk melakukannya?

Robert Duvall tidak pernah hidup dengan 11 ekor anjing, 12 burung kakak tua dan 58 burung kutilang, buzzards dan cockatiel, tetapi Shelley, percaya atau tidak! Adakah itu yang memberi inspirasi kepada Ace Ventura?!

Walau bagaimanapun, Shelley mengarahkan enam pemenang Oscar dalam kerjayanya: Stanley Kubrick, Woody Allen, Steven Soderbergh, Emily Ardolino, Jean Campion dan Dan Persot.

Dan bagaimana dengan Robert? Robert Duvall dilahirkan pada 5 Januari 1931 di San Diego, California. Ibu bapanya ialah William Howard Duvall dan Mildred Virginia Duvall (Hart).

Salah satu peranan awal Duvall yang paling ketara ialah dalam filem 1962 “To Kill a Mockingbird,” yang membantu menjadikan dia sebagai bakat yang semakin meningkat di Hollywood.

Dia telah muncul dalam beberapa filem yang mendapat pujian seperti “Bullet”, “True Grit” dan “The Godfather”.

Persembahan Duvall dalam “The Godfather” menjadikannya pencalonan Anugerah Akademi untuk Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik dan membantu mengukuhkan statusnya sebagai salah seorang pelakon Hollywood yang paling serba boleh dan berbakat.

Sepanjang kariernya, dia memenangi Emmy kerana bermain sebagai jurulatih bola sepak yang hampir mati di TV “Lonesome Dove” dan menerima pujian kritikal untuk persembahannya dalam filem seperti “Tender Mercy,” “The Natural” dan Creed. of . Filem “Apocalypse Now.”

Pada tahun 1997, Duvall melangkah di belakang kamera untuk mengarahkan filem pertamanya, The Messenger.

Filem itu, yang ditulis dan dibintanginya, merupakan kejayaan kritikal dan komersial, memperoleh Duvall pencalonan Anugerah Akademi untuk Pelakon Lelaki Terbaik.

Duvall mengarahkan beberapa filem dan muncul dalam filem dan rancangan televisyen pada tahun 2000-an dan 2010-an. Menerima Pingat Seni Kebangsaan pada tahun 2005.

Anehnya, pada 19 Ogos 2019, laporan palsu kematiannya telah keluar.

Sebagai tambahan kepada banyak kejayaannya di skrin, Duval adalah penyokong gigih pelbagai sebab sepanjang hidupnya.

Beliau telah terlibat dalam usaha untuk menyokong veteran tentera dan keluarga mereka dan telah bersuara menyokong hak haiwan dan perlindungan alam sekitar.

Ya! Dia pergi ke Argentina beberapa kali setahun dan merupakan peminat besar bola sepak pasukan kebangsaan Argentina. Jadi dia sangat gembira selepas final Piala Dunia tahun lalu.

Perkataan terakhir
Ringkasnya, adakah Robert Duvall berkaitan dengan Shelley Duvall? Tidak, tidak semuanya!

Mereka berkongsi nama keluarga yang sama dan bekerja dalam bidang yang sama. Juga, dua cerita filem yang anda tidak boleh ketinggalan.

About Mehmood Ayaz

Mehmood Ayaz is a popular blogger and writing expert. He is very passionate about writing on daily news update. He has posted articles on fashion, news update, mobiles and technology.

Leave a Reply